8 expresii şi citate celebre ale lui Iulius Caesar
8 lucruri remarcabile pe care Iulius Cezar ne-ar putea învăţa despre afaceri, leadership, marketing
Iulius Caesar a fost unul din liderii marcanţi şi remarcabili ai lumi antice şi nu numai. El ne-a lăsat câteva citate care au o largă răspândire şi adâncă semnificaţie, chiar şi în zilele noastre.
1. Şase centimetri de lamă bat un metru de spadă. (Gladius)
Un om bine pregătit, cu un instrument simplu poate fi mult mai eficient decât un om neinstruit, ce posedă un instrument scump, impresionant. Niciodată nu ignora formarea, concentrarea si disciplina pentru a REUSI.
2. Oamenii vor să fie conduși, nu controlaţi.
Toată perioada cât Iulius Cezar a fost la comanda legiunilor sale, a fost considerat un erou. Oamenii săi l-ar fi urmat oriunde (au şi făcut-o). De ce? Pentru că el le-a dat ceva unic: victorie si glorie. Odată întors la Roma, după ce l-a învins pe rival la Pompei, Cezar a încercat să se comporte ca un dictator. Trecând de la conducerea tip leadership la control absolut, el a făcut pasul peste o linie peste care oamenii din jur, chiar şi aliaţii săi, au refuzat să o treacă.
Rezultatul: Julius Caesar a fost asasinat de un grup de senatori, pentru a se da un exemplu prin moartea sa oricărui posibil viitor dictator.
Leadershipul presupune a avea direcţie. El promite şi conturează un viitor mai bun pentru că angajează, fascinează şi inspiră oamenii.
3. Este mai bine să creezi decât să înveţi! Creaţia este esenţa vieţii.
Este mai bine să fi un pionier decât un studios – spunea Caesar. Mergi unde nimeni nu a fost, ne recomandă el. Până ce Iulius Cezar nu a intrat în Galia şi nu a făcut-o teritoriu roman, acolo era un teren sălbatic. Caesar a avut o viziune asupra a ceea ce ar putea fi şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca această viziune să devină realitate.
4. Laşii mor de mai multe ori înainte de moartea lor reală.
Fii îndrăzneţ. Apucă şansa. Nu te ascunde. De fiecare dată când nu ai iniţiativă, de fiecare dată când laşi pe cineva să profite de munca ta, de fiecare dată când eviţi să faci o publicitate îndrăzneaţă despre un produs, îţi construieşti casa cu cărămizi slabe şi defecte. Învingătorii, fiind persoane de succes, îşi bat concurenţa prin ceea ce fac şi nu printr-un joc defensiv.
Fiecare victorie este o succesiune de decizii care implică risc şi curaj. În mod similar, fiecare eşec este o succesiune de decizii luate din frică şi laşitate.
5. Experienţa este profesor al tuturor lucrurilor.
Cărţile sunt frumoase. Dar sunt doar un început. La un moment dat, trebuie abandonezi cititul şi să faci ceva. Trebuie să construieşti. Să creezi. Câştigă audienţa. Aliază-te cu cele mai strălucite minţi. Creează produse de specifice schimbării. Apasă acceleraţia. Redefineşte-te. Chestia asta nu este pur teoretică. Trebuie să-ţi sufleci mânecile şi să înveţi pe calea cea mai grea, ce anume funcţionează şi ce nu.
Iulius Caesar a luptat în prima linie, umăr la umăr cu soldaţii legiunilor sale. S-a culcat cu ei, a mâncat cu ei, a băut cu ei, a mărşăluit cu ei şi a sângerat alături cu ei. Dacă nu ar fi petrecut ani de zile el însuşi în tranșee, el nu ar fi devenit liderul militar remarcabil din toate timpurile. Subtilităţile dobândite din experienţă proprie sunt atuurile mult mai eficiente decât educaţia teoretică. Cărţile vor fi doar începutul pentru un lider. Trebuie să parcurgi restul de 90% din drum, prin muncă grea. Nu există nici o altă cale. Dacă nu poţi învăţa din cărţi cum să fi un pilot de curse, cu siguranţă nici cum să conduci o armată, un grup, spre victorie nu se poate deprinde din ceaslov. Războiul nu se poate ţine în sală.
6. Zarurile au fost aruncate.
Luaţi decizii. Trăiţi cu aceste decizii. E chiar atât de simplu. Nu e timp pentru îndoieli sau indecizii. Rămâi curajos la cârmă pe furtună. E tot ce poţi face. Conducerea, leadership-ul, nu este pentru toată lumea. Uneori e nevoie de nervi de oţel.
Atunci când te confrunţi cu un eşec: acceptă responsabilitatea pentru nereuşită, învaţă din ea, scutură praful de pe tine şi încearcă din nou. Nu te crampona de ceea ce nu poţi schimba. Concentrează-te pe ceea ce poţi.
Când reuşeşti: recompensează oamenii tăi şi acordă-le onoruri. Nu te opri. Când eşti câştigător, adică pe val, tocmai atunci trebuie să păstrezi ritmul şi să avansezi. Nu uita niciodată că victoria este 100% impuls.
7. Toată lumea iubește învingătorii.
Ingredientele leadershipului sunt: un pic de curaj, viziune şi inteligenţă. Aroma şi savoarea e dată însă de victorii. Nu este suficient să fii lider. Trebuie să o dovedeşti din nou şi din nou, prin noi şi noi victorii importante. Victoria îţi oferă ceva despre care să vorbeşti. A nu câştiga nu înseamnă că trebuie să vorbeşti mai puţin ci să lucrezi mai mult.
8. Am venit, am văzut, am învins!
Concizia merge mână în mână cu claritatea.
Ea nu se exprimă mai clar decât prin expresia lui Caesar: VENI, VEDI, VICI! Am venit, am văzut, am învins!
Fiecare vede ceea ce vrea.

English: Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus, marble bust, Author unknown, Florence, Italy, 17th century. On display at Chateau de Vaux-le-Vicomte, France Français : Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus, buste en marbre, auteur inconnu, Florence, Italie, XVIIème siècle. Château de Vaux-le-Vicomte, France. (Photo credit: Wikipedia)
Recent Comments