A fi sau a nu fi… remarcabil

Prin mintea noastră trec mii de gânduri zilnic. Iar acestea ne afectează total. Aşa alegem ce să facem şi ce să nu facem. Rezultatul acestor acţiuni este însăşi viaţa noastră. Pentru a avea o viaţă remarcabilă, e clar că trebuie să facem ceva remarcabil, iar pentru a face ceva remarcabil trebuie să ne obişnuim să gândim remarcabil.

Remarcabil

Remarcabil

William Shakespeare ne spunea: “Nimic nu e mai comun decât să vrei să fii remarcabil“. Steve G. Jones a scris chiar o carte despre „Cum să fii remarcabil in orice situatie” în timp ce Seth Godin este convins că pentru a reuşi trebuie să fii remarcabil şi autentic.

Plecând de la ideea că „50 de ani trec repede” – după replica lui Morgan Freeman din filmul The Bucket list, apropiindu-mă vertiginos de această remarcabilă vârstă, am vrut să fiu remarcabil, doar pentru a nu-l dezamăgi pe Shakespeare. Căutam ceva remarcabil în viaţa mea şi atenţia mi-a rămas înfiptă în mod remarcabil în acest remarcabil. M-am apucat vârtos să disec acest cuvânt, care dincolo de faptul că el însuşi este ceva deosebit, am descoperit că este cu adevărat… remarcabil.

Wendy Wasserstein ne recomanda:„Nu trăi viața la nivelul aşteptărilor. Du-te şi fă ceva remarcabil.” parcă voind să-l completeze pe Confucius: „Nu trebuie să fii trist că n-ai fost remarcat. Fii trist că n-ai făcut nimic remarcabil”. Aşa că m-am pus pe treabă. Să vedem ce-a ieşit…

Ce semnificaţie acordăm noi acestui cuvânt… remarcabil?

DEX-ul ne ajută puţin şi ne conduce la următoarele definiţii:

 • REMARCÁBIL,-Ă, remarcabili, -e, adj. Vrednic de luat în seamă; deosebit, ales, însemnat.
 • REMARCÁBIL adj. 1. v. marcant. 2. v. eminent. 3. v. important. 4. v. admirabil. 5. deosebit, însemnat. (A repurtat un succes ~.) 6. v. memorabil.
 • REMARCÁBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate fi remarcat; în stare să fie remarcat. 2) Care merită să fie luat în seamă; notabil; marcant; considerabil.
 • REMARCÁBIL, -Ă adj. Demn de luat în seamă; deosebit, însemnat.
 • REMARCÁBIL, -Ă adj. Demn de remarcat; deosebit, însemnat; valoros.

Dintr-o dată cuvântul cu pricina ne introduce într-un alt nebănuit univers. A fi vrednic sau demn de luat în seamă are o valoare socială intrinsecă care separă orzul de neghină, ba mai mult creează personaje demne a fi puse pe icoane sfinte. Atunci când cineva este remarcabil, el merită să fie luat în seamă. Este o recunoaştere tacită a unor calităţi sau atribute, cum ar spune Aristotel. Dacă considerăm pe cineva remarcabil, îl acoperim cu glorie pentru că e în stare, e capabil, a fi remarcat, acest lucru fiind rezervat elitelor recunoscute.

Pentru că situaţia tinde să fie mai complexă, îl chem în ajutor din nou pe Seth Godin. El îmi spune:„Very good is bad, only the best is good”. Ceea ce mă iluminează întrucâtva. Îl strig şi mă ajută din nou: „Este o mare diferență între a fi remarcat și a fi observat. De exemplu, alergând gol pe străzi, vei fi cu siguranță observat, dar asta nu va face să fii remarcat. Dar, dacă ar fi să alergi gol pe străzile marilor orașe din lume cu scopul de a strânge fonduri pentru cei fără cămin, atunci ai o șansă mare să fii remarcat!

Zdriiiing! M-am lămurit! Se pare că drumul spre a deveni remarcabil s-a îngustat în ultimul timp. În general, aşa cum am văzut din definiţiile enumerate în DEX, remarcabil este ceva ce merită să fie luat în seamă, ceva deosebit, valoros, însemnat. Ca să ajungi să fi un om remarcabil trebuie să faci lucruri remarcabile. Am fi tentaţi să spunem că pentru ca un om să ajungă să fie remarcabil este suficient să fie cinstit, curajos, să își respecte cuvântul dat, să îi trateze bine pe ceilalţi, să fie deschis… cu alte cuvinte să fie un om cu o atitudine deosebită. Adevărat, dar nu destul. Remarcabil este cel ce învaţă din greşeli, se detaşează şi iese în evidenţă, precum măgarul între oi, scuzaţi-mi comparaţia, într-un mod evident pozitiv. Sugestiv este în acest sens şi sfatul primit de Sir Richard Branson de la Sir Freddie Laker – la rându-i un simbol în industria aviaţiei din Marea Britanie: “Asigură-te că o să apari pe prima pagină şi nu pe ultima“. Chiar şi pe ultima pagină ar putea fi meritoriu, decât să fii marele absent din totdeauna şi pentru totdeauna, ar fi punctul meu personal de vedere. Spun asta deoarece a nu fi remarcabil înseamnă a trece neobservat, a nu avea nici o contribuţie, a nu ieşi în evidenţă cu nimic. Şi asta chiar dacă nu e grav, nu produce nimic remarcabil nici pentru individ, nici pentru societate.

Dacă ai vrea să fi cu adevărat remarcabil ar fi bine să fii cât mai autentic, cât mai atent la detalii şi cu o atitudine optimistă, orientată spre descoperirea oportunităţilor de exprimare profesională sau personală. Nu există om remarcabil fără dorinţa şi putinţa de a se exprima pe domeniul său de remarcabilitate.

Pe scurt, un individ remarcabil…

 • Se implică, nu doar cu numele ci cu faptele
 • Îşi asumă responsabilităţi şi riscuri (ştiut fiind că de multe ori siguranţa este cea mai nesigură cale!)
 • Are impact asupra celorlalţi prin gânduri împărtăşite, prin fapte, prin influenţă
 • Oferă modele de viaţă, dintr-o anumită perspectivă
 • Are o personalitate remarcabilă, unică, cu totul specială
 • Este o prezenţă remarcabilă în cadrul întâlnirilor, chiar dacă sunt cu o singură persoană
 • Este autentic şi original pentru că „originalitatea face diferenţa”!
 • Ştie să se facă auzit şi/sau văzut prin acţiunile sale, atrage atenţia
 • Este memorabil adeseori în ceea ce gândeşte, ce spune şi ce face
 • Este pozitiv, optimist şi entuziast pe domeniul pe care-l îndrăgeşte
 • Are curaj să iasă în faţă să-şi expună ideile

 

O firmă remarcabilă, pe de altă parte, oferă mijloace şi cadrul pentru ca oamenii să fie remarcaţi, să aibe o carieră remarcabilă. Această carieră remarcabilă ar fi aceea în care, dacă ar exista un Wall of Fame pentru acel domeniu să conţină toate persoanele şi personalităţile din acel domeniu. Reţeta fabuloasă, aplicabilă doar conţinutului remarcabil, este folosită genial de peretele mondial (Facebook):  citeşte – comentează – distribuie!  Fii remarcabil!

Putem spune şi despre produse şi servicii că pot fi remarcabile.

Un produs remarcabil este cel care încorporează creativitatea autorului, transformând un conţinut valoros într-un produs atrăgător, diferit de tot ceea ce există în domeniu până în acel moment. Pentru a fi remarcabil, produsul sau serviciul trebuie să fie extrem de clar definit şi să ofere distincţie între celelalte produse din gamă. Practic produsul ar trebui să se recomande singur ca „marca celor remarcabili” (vezi sloganul Toyota).

E tot mai dificil să elaborezi o idee remarcabilă, care să fie la rândul ei şi eficientă. Mai degrabă e vorba despre inovaţie în gândire, ceea ce ţine mai mult de mentalitate. Poate există o idee irezistibilă, nebunească pentru public, ce ar putea să-l transforme în avocatul brandului tău! Atenţie, însă! „Irezistibil nu e acelaşi lucru cu ridicol“!

Tot ce este comun nu conduce la surpriză, ci la eşec! A fi plictisitor înseamnă întotdeauna cea mai riscantă strategie! Asumarea de riscuri, inovaţia, curajul duc la performanţă! Şi nu poţi face nici una dintre acestea într-un mod plictisitor, comun, banal!

Ce înseamnă deci de fapt să fii remarcabil? Pe foarte scurt, înseamnă să fii diferit de marea majoritate. Să ai un stil, un comportament, un vocabular remarcabil. Să creezi un produs, un serviciu, un eveniment sau un parteneriat diferit şi cu adevărat remarcabil.

A fi remarcabil înseamnă a ieşi în faţă. Faptele şi cuvintele remarcabile trebuie să vorbească altora şi alţii să vorbească la rândul lor despre ele. Cu cât sunt mai deosebite, mai admirabile, mai însemnate şi mai valoroase cuvintele sau faptele cu atât mai impunătoare va fi statuia ce ţi se va construi în mentalul colectiv.

A folosi dreptul de a fi remarcabil înseamnă a aborda viaţa şi din punct de vedere motivaţional. Te poţi reinventa de câteva ori pentru a deveni ceea ce eşti menit a fi. Recunosc, a încerca să fii remarcabil într-un domeniu este cu atât mai dificil cu cât sunt multe alte persoane care sunt în competiţie cu tine permanent. Dar asta n-ar trebui să fie o piedică, ci din contra, un stimulent din simplul motiv că succesele ne hrănesc şi cu cât avem o competiţie mai acerbă cu atât ieşim mai întăriţi din luptă. Sau nu ieşim… 🙁

Pentru că în esenţă suntem oameni, nu super-oameni, ar trebui să concurăm în primul rând cu noi înşine, înainte de a concura cu alţii. Doar în acest mod, eşecurile noastre pot deveni surse de dezvoltare personală şi de stima de sine. Acceptarea va fi evidentă, încrederea în noi va creşte, prin conştientizarea realistică a progresul personal făcut.

Şi oamenii remarcabili pot rămâne fără slujbă, însă cum spune Seth Godin, aceştia şi-au construit reputaţia de buni specialişti, de experţi în perioada când aveau un job. Niciodată după! Să-ţi clădeşti o reputaţie care să îţi asigure un renume înseamnă două lucruri: să fii cel mai bun în ceea ce faci şi să aderi şi să îţi construieşti continuu o reţea profesională. Atunci când eşti remarcabil, succesul (poate şi job-ul) va veni la tine… de la sine.  🙂

A fi remarcabil înseamnă să fii detectabil şi observabil. Să fii „găsibil” şi reţinut în memoria individuală sau colectivă, înseamnă să se vorbească despre tine pentru simplul fapt că eşti altfel decât ceilalţi.

A fi remarcabil însemnă să foloseşti cuvinte remarcabile, deosebite şi nicidecum pompoase.

Dacă eşti remarcabil, mai mult ca sigur, unii nu vor fi de acord cu tine. Să faci parte, pentru unii, din categoria celor mai puţin agreaţi, asta vine la pachet cu remarcabilitatea. Critica aşa a şi apărut dealtfel: frână pentru cei care ies în evidenţă! Lasă comentariul tău remarcabil mai jos. N-am să-i spun critică, ci feedback. Mă voi strădui să îţi răspund. Remarcabil!

Întrebare: eşti remarcabil(ă)?

Dacă ne-am cunoaşte, crezi că aş ţine minte sau aş uita imediat de existenta ta? Reflectă la asta…

Am chiar şi o veste tristă… Ştii care e opusul remarcabilului? Eşti dat uitării. Sau mai rău: poţi fi, sau eşti, complet ignorat.

 

Vorbe remarcabile

 • Îndrăzneşte să fii remarcabil, orice ar fi!
 • Îndrăzneşte să rişti pentru a reuşi!  
 • Ai curaj să fii remarcabil, cu riscul de a nu fi plăcut de la început şi vei avea succes.
 • A fi remarcabil înseamnă „ceva mai mult decât un hobby, dar mai puţin decât o obsesie.”
 • Înainte de a fi remarcat trebuie să fi remarcabil.
 • Pentru a fi remarcabil foloseşte, scris şi vorbit, doar cuvinte şi expresii  remarcabile .

 

În final am să te las, cititorule remarcabil, cu o dilemă pasată excepţional de Ernesto Che Guevara:

Nu fac nimic remarcabil, dar ceea ce fac este esenţial”.

Aşa că dacă ajungi să fii remarcabil nu te oprii! Fii excepţional în lucruri esenţiale!

 

„He is never fired with admiration, since there is nothing great in his eyes.” ~ Aritotel

 „I won‘t be like everybody else, as I have the right to be extraordinary.” –Peter O’Toole

Enhanced by Zemanta
Share

4 Responses to A fi sau a nu fi… remarcabil

Subscribe to our Newsletter

Anunţă prietenii

Share

RSS Stiri şi Evenimente din Oradea

 • Noaptea cărților deschise în Librăria Humanitas – Aprilie 2021 29/04/2021
  Eveniment cultural aducător de reduceri pentru iubitorii de cultură.    29 Aprilie 2021 10:31 Librăria Humanitas ne invită astăzi, 29 Aprilie 2021, între orele 17:00 – 20:00, să fim părtașii culturali ai evenimentului cu tradiție „Noaptea Cărților Deschise”.  20% reducere la toate* cărțile din librărie, inclusiv la noutăți și bestseller-uri. Surprize și reducerea de 20%, oferta completă și detaliile […]
 • Premieră: CSM CSU Oradea a câştigat o medalie Europeană 26/04/2021
  Baschetbaliştii au obţinut bronzul în FIBA Europe Cup 26 Aprilie 2021 22:00 Duminică, 25 Aprilie 2021 va rămâne o zi emblematică pentru sportul cu mingea la coş în oraşul Oradea. Baschetbaliştii Orădeni au învins în Finala Mică a FIBA Europe Cup – ediţia 2020-2021 pe BC Parma (Rusia) cu scorul de 85-76. Final Four-ul competiţiei […]
 • Oradea se pregătește de Retro Parada Auto a Primăverii 2021 26/04/2021
  Un eveniment interesant care va face senzație pe străzile municipiului reședință de județ!   26 Aprilie 2021 09:17 În a doua zi de Paște, 03 Mai 2021, la mare putere vor fi mașinile retro. De la ora 10:00, în parcarea Lotus Retail Park are loc „Retro Parada Auto a Primăverii 2021”. Inițiativa aparține Retromobil Club […]
 • Interviu cu Chef Tiberius, despre pasiunea pentru gătit și dragul de muncă 25/04/2021
  Interviu cu un om între oameni. Un profesionist dedicat și pasionat de meseria sa. Un interviu ca o lecție de viață.    25 Aprilie 2021 12:15 Chef Tiberius în sus, Chef Tiberius în jos, Chef Tiberius peste tot! Lăsând gluma la o parte, Chef Tiberius este un priceput într-ale bucătăriei, dar și o fire plăcută, […]
 • Poftiți la Ceva Buun de Paște: cozonaci, pogăcele, cornulețe și multe bunătăți 24/04/2021
  Sărbătorile sunt pentru cinstire, pentru reunirea cu cei dragi, dar și pentru a împărți bunătăți oaspeților în zilele de praznic.    24 Aprilie 2021 09:09 Întrebare întrebătoare: voi de unde vă luați ceva buun de Paște? Binențeles că ne gândim la cozonaci, cornulețe, pogăcele și multe sărățele! Asta ca să facem o rimă, dar și […]