Responsabil fără… vină

De curând mi-a căzut în mână o poveste interesantă… V-o developez…

Noi oamenii ne refugiem adeseori în spatele cuvintelor. Numim această acţiune, uneori inocentă alteori cu cea mai puternică intenţie, a căuta/cere scuze. Atunci când mintea e ocupată să caute scuze nu poate căuta soluţii.

vina sau responsabilitate

vina sau responsabilitate

 

Acesta este motivul pentru care vreau să măresc sub  lupa introspecţiei această diferenţă între auto-evitarea unei flagelări mentale prin scuze şi responsabilitatea ca voinţă asumată de a fi omul pe care pretinzi că îl slujeşti zilnic: adică tu.

Michael, profesionist în vânzări şi cel mai bun manager de echipe de la X&Y Co din Houston, locuia într-un superb apartament pe malul mării, la margine localităţii Galveston. Distanţa relativ mică dintre paradisul său domicilial îi permiteau să folosească autostrada express ca rută de deplasare extrem de facilă şi rapidă. Astfel distanţa de aproximativ 20 mile nu a constituit niciodată o mare provocare. 30 de minute este un timp rezonabil sau prea scurt cânt conduci maşina visurilor tale, cu cutie automată şi tehnologie de ultimă, condusul este chiar o plăcere. Şi el şi putea satisface în fiecare zi.

Un accident stupid, probabil datorat neglijenţei ori vitezei, s-a soldat cu răsturnarea unui autocamion cisternă mamut, pe ambele sensuri. Zona mugea de sirene şi era stropită de flashuri roşii şi albastre provenite de la maşinile de poliţie, şase la număr dar şi de cele două ambulanţe care se străduiau în toată hărmălaia să acorde primul ajutor șoferilor şi pasagerilor din maşinilor avariate. Vina lor a fost că s-au găsit într-un moment nepotrivit la locul nepotrivit.

Viaţa e plină de asemenea stupizenii.

Michael a avut noroc. Faptul că a zăbovit un pic, răsfăţându-se, pentru un bărbierit de excepţie cu noul său aparat de ras l-a transformat direct într-un norocos. Aşa a fost să fie. Deplasarea pe autostradă a început cu trei minute mai târziu decât de obicei, dar la herghelia de cai putere de sub capotă îi permiteau să le recupereze cu uşurinţă.

La un moment dat, chiar după intrarea pe autobandă, la radio toate posturile de radio au început să transmită date despre teribilul accident în care au fost implicate un camion cisternă şi şase autovehicole implicate în carambol. Un mort şi cinci răniţi este statistica provizorie ce i-au afectat ziua.

Captiv în trafic, Michael găseşte de cuviinţă să mulţumească cerului că nu a plecat mai repede de acasă. Era cât pe ce să devină o cifră într-un excel. Putea fie să fie rănit, fie Doamne fereşte, mai rău. Putea fi la fila „răniţi” sau la fila „morţi”.

Brrrr… Urâtă perspectivă. O să ajungă un pic mai târziu la serviciu. Ei şi ce? Este vedeta companiei. În plus toate posturile de radio vuiesc despre teribila scenă. Toată lumea ştie unde stă el şi că nu are cum ajunge pe altundeva. Poate o să-l considere chiar erou pentru că a scăpat. Iubita lui de la marketing îi va sări de gât în hohote de plâns. Iar el, Michael va avea prilejul să o sărute în văzul tuturor. De când aştepta asta… Hmmm… Morţi cu morţii, vii cu viile… şi nu mă refer aici la planta care face struguri… 😉

La ora 10 şi trei minute era la serviciu. Macaraua chemată să degajeze drumul a fost extrem de operativă şi traficul s-a reluat după mai puţin de 45 de minute. Primul care l-a întâmpinat a fost bossul mare. Wow! Ce onoare!

Cu siguranţă aţi auzit de accidentul de pe autostradă, începu Michael să motiveze nepotrivirea acelor de la ceasul său de 10.000 de euro cu orarul de funcţionare al companiei.

“Evident ca nu este VINA dumneavoastră că a fost blocaj pe autostradă, însă este RESPONSABILITATEA dumneavoastră de a ajunge aici la timp. Motivele pentru care nu puteţi ajunge nu mă interesează. Poate că locuiţi prea departe. Dacă nu puteţi ajunge la timp nu sunteţi potrivit pentru acest job.”

Concluzia o puteţi trage şi singuri. A nu fi responsabil nu înseamnă neapărat a fi iresponsabil.
Mai degrabă ar trebui să înlocuim scuzele cu soluţii prin auto-disciplină.

Simplu, nu-i aşa?

Lasă un comentariu dacă exemplul ţi se pare elocvent. Împărtăşte articolul dacă vrei să faci un bine şi altora.

 

Share

Comments are closed.

Subscribe to our Newsletter

Anunţă prietenii

Share

RSS Stiri şi Evenimente din Oradea

 • Opera Vox readuce în Oradea spectacolul de operă „Nabucco” 19/02/2018
  Pentru pasionații de operă!    19 Februarie 2018 21:15 Evenimente Oradea are plăcerea și să anunțe dar și să vă invite la un nou spectacol pus în scenă de compania „Opera Vox”. Cunoscătorii știu că Opera Vox a adus, de fiecare dată, în orașul de pe Crișul Repede seri excepționale de muzică, dar și momente […]
 • Festivalul „D’ale porcului” a desemnat câștigătorii anului 2018! 19/02/2018
  După multă muncă, urmează recompensa.   19 Februarie 2018 16:30 Sâmbătă, 17 Februarie 2018, în parcarea ERA Shopping Park Oradea a avut loc concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din Bihor, „D’ale porcului”. În cadrul concursului, 22 de echipe din județul Bihor, alături de două echipe din Ungaria s-au întrecut pentru a afla care este cea […]
 • De azi, Basti Box are o nouă filială la Ştei! 19/02/2018
  Clubul de Box din Salonta îşi măreşte echipa!   19 Februarie 2018 15:00 Luna Februarie aduce o veste bună pentru iubitorii de box şi cei care vor să practice acest sport: clubul sportiv Basti Box Salonta îşi extinde raza de activitate şi în orașul Ștei, începând de azi, 19 Februarie 2018. Noua filială este situată […]
 • E sărbătoare mare, pe final de Februarie 2018, în Beiuș! 19/02/2018
  Un sfârşit de lună plin de evenimente.   19 Februarie 2018 13:07 Sfârşitul lunii Februarie aduce cu el o mulţime de evenimente în afara oraşului Oradea. Asociaţia „Micul beiuşean”, în cadrul Clubului cu acelaşi nume, organizează diverse cursuri la care puteţi lua parte  şi la care îi puteţi înscrie pe cei mici. Pe lângă acestea, […]
 • Spectacolele Teatrului Regina Maria: 19 – 25 Februarie 2018 19/02/2018
  Sălile de teatru ne aşteaptă!   19 Februarie 2018 11:25 O nouă săptămână, o nouă invitaţie la spectacolele Teatrului Regina Maria. În intervalul 19 – 25 Februarie 2018 putem vedea: Luni, 19 Februarie, ora 19:00 – Sala Mare – CAFENEAUA PIRANDELLO, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu – după texte de Luigi Pirandello, regia Mihai Măniuțiu Vineri, […]