Responsabil fără… vină

De curând mi-a căzut în mână o poveste interesantă… V-o developez…

Noi oamenii ne refugiem adeseori în spatele cuvintelor. Numim această acţiune, uneori inocentă alteori cu cea mai puternică intenţie, a căuta/cere scuze. Atunci când mintea e ocupată să caute scuze nu poate căuta soluţii.

vina sau responsabilitate

vina sau responsabilitate

 

Acesta este motivul pentru care vreau să măresc sub  lupa introspecţiei această diferenţă între auto-evitarea unei flagelări mentale prin scuze şi responsabilitatea ca voinţă asumată de a fi omul pe care pretinzi că îl slujeşti zilnic: adică tu.

Michael, profesionist în vânzări şi cel mai bun manager de echipe de la X&Y Co din Houston, locuia într-un superb apartament pe malul mării, la margine localităţii Galveston. Distanţa relativ mică dintre paradisul său domicilial îi permiteau să folosească autostrada express ca rută de deplasare extrem de facilă şi rapidă. Astfel distanţa de aproximativ 20 mile nu a constituit niciodată o mare provocare. 30 de minute este un timp rezonabil sau prea scurt cânt conduci maşina visurilor tale, cu cutie automată şi tehnologie de ultimă, condusul este chiar o plăcere. Şi el şi putea satisface în fiecare zi.

Un accident stupid, probabil datorat neglijenţei ori vitezei, s-a soldat cu răsturnarea unui autocamion cisternă mamut, pe ambele sensuri. Zona mugea de sirene şi era stropită de flashuri roşii şi albastre provenite de la maşinile de poliţie, şase la număr dar şi de cele două ambulanţe care se străduiau în toată hărmălaia să acorde primul ajutor șoferilor şi pasagerilor din maşinilor avariate. Vina lor a fost că s-au găsit într-un moment nepotrivit la locul nepotrivit.

Viaţa e plină de asemenea stupizenii.

Michael a avut noroc. Faptul că a zăbovit un pic, răsfăţându-se, pentru un bărbierit de excepţie cu noul său aparat de ras l-a transformat direct într-un norocos. Aşa a fost să fie. Deplasarea pe autostradă a început cu trei minute mai târziu decât de obicei, dar la herghelia de cai putere de sub capotă îi permiteau să le recupereze cu uşurinţă.

La un moment dat, chiar după intrarea pe autobandă, la radio toate posturile de radio au început să transmită date despre teribilul accident în care au fost implicate un camion cisternă şi şase autovehicole implicate în carambol. Un mort şi cinci răniţi este statistica provizorie ce i-au afectat ziua.

Captiv în trafic, Michael găseşte de cuviinţă să mulţumească cerului că nu a plecat mai repede de acasă. Era cât pe ce să devină o cifră într-un excel. Putea fie să fie rănit, fie Doamne fereşte, mai rău. Putea fi la fila „răniţi” sau la fila „morţi”.

Brrrr… Urâtă perspectivă. O să ajungă un pic mai târziu la serviciu. Ei şi ce? Este vedeta companiei. În plus toate posturile de radio vuiesc despre teribila scenă. Toată lumea ştie unde stă el şi că nu are cum ajunge pe altundeva. Poate o să-l considere chiar erou pentru că a scăpat. Iubita lui de la marketing îi va sări de gât în hohote de plâns. Iar el, Michael va avea prilejul să o sărute în văzul tuturor. De când aştepta asta… Hmmm… Morţi cu morţii, vii cu viile… şi nu mă refer aici la planta care face struguri… 😉

La ora 10 şi trei minute era la serviciu. Macaraua chemată să degajeze drumul a fost extrem de operativă şi traficul s-a reluat după mai puţin de 45 de minute. Primul care l-a întâmpinat a fost bossul mare. Wow! Ce onoare!

Cu siguranţă aţi auzit de accidentul de pe autostradă, începu Michael să motiveze nepotrivirea acelor de la ceasul său de 10.000 de euro cu orarul de funcţionare al companiei.

“Evident ca nu este VINA dumneavoastră că a fost blocaj pe autostradă, însă este RESPONSABILITATEA dumneavoastră de a ajunge aici la timp. Motivele pentru care nu puteţi ajunge nu mă interesează. Poate că locuiţi prea departe. Dacă nu puteţi ajunge la timp nu sunteţi potrivit pentru acest job.”

Concluzia o puteţi trage şi singuri. A nu fi responsabil nu înseamnă neapărat a fi iresponsabil.
Mai degrabă ar trebui să înlocuim scuzele cu soluţii prin auto-disciplină.

Simplu, nu-i aşa?

Lasă un comentariu dacă exemplul ţi se pare elocvent. Împărtăşte articolul dacă vrei să faci un bine şi altora.

 

Share

Comments are closed.

Subscribe to our Newsletter

Anunţă prietenii

Share

RSS Stiri şi Evenimente din Oradea

 • Circulaţia din Piaţa Unirii va fi oprită pentru Târgul de Crăciun! 25/11/2017
  În atenţia şoferilor!   25 Noiembrie 2017 10:00 Începând din 29 Noiembrie 2017, ora 06:00, până în data de 02 Ianuarie 2018 inclusiv, circulația mașinilor în Piața Unirii, de la strada Primăriei până la strada Iuliu Maniu va fi închisă pentru desfășurarea în bune condiții a Târgului de Crăciun. Târgul de Crăciun din Piața Unirii […]
 • Vara anului 2018 aduce zboruri către Creta – Chania din Oradea! 25/11/2017
  Pregătiți-vă bagajele!   25 Noiembrie 2017 08:15 Vara anului 2018 se anunţă una plină de oprtunităţi în ceea ce priveşte petrecerea concediilor pe plaje străine. Turiştii bihoreni se vor putea ajunge mai uşor în Grecia începând de anul viitor, deoarece de pe Aeroportul Internațional Oradea se va opera o nouă cursă charter cu destinația Creta […]
 • Ne așteaptă o săptămână cu temperaturi scăzute! Meteo 24 Noiembrie – 01 Decembrie 24/11/2017
  Temperaturile scad și iarna se instalează!   24 Noiembrie 2017 18:23 Vremea nu este neapărat de partea noastră, deoarece se menține, în mare parte, mohorâtă și în această lună, și ne permite să lăsăm lumina din interior să țină loc de soare. La urma urmei, este luna lui Brumar și își intră în drepturi prin […]
 • Lucrările la șine sistează circulația tramvaielor, în weekend! 24/11/2017
  În atenţia abonaţilor OTL!   24 Noiembrie 2017 16:30 Începând de Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 21:30, până Sâmbătă, 25 Octombrie 2017, în jurul orei 12:00, circulația tramvaielor de pe liniile 2, 1R şi 3R va fi întreruptă din cauza lucrărilor la calea de rulare de la intersecţia străzii Primăriei cu Bulevardul Decebal. Atât Vineri, după […]
 • O șansă la viață, pentru bolnavi, din partea pompierilor orădeni! 24/11/2017
  Pompierii au donat, din nou, sânge.   24 Noiembrie 2017 15:00 Pompierii militari orădeni s-au alăturat campaniei „Donează sânge, fii erou!”  şi au răspuns „Prezent!” apelului lansat de către Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea. Azi dimineață, 20 de pompieri s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea și au devenit donatori, de bună voie. Aceasta […]